Grafisch case

Opvallende materialen

Een gouden visitekaartje van aluminium

 

Voor adviesbureau Twaalf heeft Autobahn naast gewone visitekaartjes een speciaal visitekaartje gemaakt voor speciale klanten.

 

In overleg met de klant hebben we diverse materialen bekeken, en hebben we uiteindelijk aluminium als basismateriaal gebruikt. Het voelt licht aan en is toch zeer stevig. Hierdoor heeft de ontvanger nog steeds het idee dat hij of zij een visitekaartje in handen heeft.

 

Dit materiaal is niet standaard te bedrukken. We hebben gekozen voor een vijfde drukgang in een gouden PMS-kleur. Op de onbedrukte plekken is het aluminium zichtbaar.

Autobahn_Twaalf_Materials
Autobahn_Muntpark

Ontdekken door middel van “scratch-off coating”

 

De publicatie Muntpark: de verborgen schat van Utrecht is een bijzonder boekwerk. Het gaat een interactie aan met de ontvanger. Hierdoor wordt de publicatie een ontdekkingsreis.

 

Voor de omslag van de publicatie hebben we gebruikgemaakt van een zogenaamde scratch-off coating. Deze drukgang wordt over het drukwerk gezeefdrukt, en heeft als eigenschap dat hij er met een muntstuk af te krassen is. Op de titelpagina van de publicatie vindt de lezer een mini-envelopje met een oude gulden erin om de kraslaag van de omslag te verwijderen.

 

Onder de kraslaag komt opeens een luchtfoto van het Muntpark tevoorschijn. Het concept, ontwerp én materiaal werken hier samen om de ontvanger fysiek bij het onderwerp te betrekken.

Opvallende materialen en experimentele drukgangen

 

Voor de roze flyer MeesterWerk M/V, in opdracht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, hebben we transparant pvc gebruikt. Op de voorkant staat Meester V en op de andere zijde staat Werk /M. De titel is weliswaar opgebroken, maar door het transparante materiaal is hij aan beide kanten te lezen.

 

Het materiaal is voorzien van twee drukgangen: zwart en wit. Eerst zijn er, aan beide zijden en gespiegeld, witte vlakken en tekst gedrukt. Dankzij het roze basismateriaal ontstond er zo een derde kleur: lichtroze. Dit brengt diepte aan in het ontwerp. Daarna is de flyer in een tweede drukgang afgewerkt met zwarte tekst.

 

 

Transparant op transparant

 

Voor de flyer van de glasafdeling van de Rietveld Academie is het materiaal uiteraard belangrijk. Om de ontvanger het gevoel van glas te geven, hebben we opnieuw voor transparant pvc gekozen. Het materiaal is aan één kant glad en aan de andere ruw, waardoor het melkachtig doorschijnend wordt.

 

We hebben een experimentele techniek toegepast: het bedrukken van halfdoorschijnend materiaal met een transparante inkt. Door op de ruwe kant een transparante uv-lak te gebruiken werd de ondoorzichtige kant weer transparant.

 

Het resultaat: een flyer die onmiddellijk in het oog springt.

Materials_03
Materials_04
Materials_01
Materials_02
Materials_011-353x500
Materials_010-353x500
Materials_012-353x500
Material_020

Gewoon kan ook heel bijzonder zijn

 

Standaardmateriaal kan door een bewerking bijzonder worden. Dat getuigt het jaarverslag voor de Adviescommissie Beeldende Kunst Zeist.

 

Het jaarverslag is op 125 grams Arctic the Volume-papier geprint. Dit is een vrij gangbare papiersoort, maar om de ontvanger een onverwachte ervaring te bezorgen, is op de omslag de lasertechniek Zero-X toegepast.

 

Met deze techniek is het mogelijk om zeer kleine gaatjes te laseren die met het blote oog niet te zien zijn. Maar zodra de lezer het papier tegen het licht houdt, kan hij er opeens doorheen kijken. Een soort watermerk.

 

Voor dit jaarverslag hebben we een afbeelding uit het binnenwerk omgezet naar een gerasterd bestand, om het op te kunnen bouwen uit kleine puntjes. Dit ontwerp is op 250 grams Arctic the Volume-papier gelaserd en als omslag om het binnenwerk genaaid.

 

De lezer zit dicht op het materiaal, maar wanneer hij het boek van een afstand bekijkt, wordt de afbeelding uit het binnenwerk zichtbaar.

 

TOP