Editorial case

Resilience

Autobahn_Resilience_intro

“Dit project heeft ten doel om een menselijk gezicht te geven aan een bevolkingsgroep die veel te vaak het slachtoffer is van vooroordelen die ofwel romantiseren, of juist stigmatiseren.”

 

Mike Roelofs

Autobahn_Resilience_01
Autobahn_Resilience_02
Autobahn_Resilience_03

Over de publicatie

 

De Nederlandse documentaire fotograaf Mike Roelofs begon in 2008 de leefomstandigheden van de Roma-gemeenschap (“zigeuners”) in Roemenië te fotograferen. Met de daaropvolgende foto-expositie won Roelofs de Zilveren Camera 2008 in de categorie “Portretten – series”. Hij realiseerde zich dat het complete verhaal van de Roma in Roemenië nog niet verteld was, en daarom ging hij de samenwerking aan met antropologe Fanny Jol. Samen trokken ze door heel Transsylvanië om Roma met allerlei verschillende achtergronden te interviewen. In totaal bezochten zij Roemenië vier maal, in 2009 en 2010.

 

Het resultaat is Resilience, een sterk visueel en tekstueel verslag in de vorm van een boek en een tentoonstelling. De boeklancering en de opening van de vierdaagse expositie vond plaats op vrijdagavond 24 september op Strijp-S in Eindhoven.

 

Mike Roelofs: “In Roemenië lijkt alles gehuld te zijn in pasteltinten – van de stoffige kleren van de inwoners tot de muren van vrijwel elk gebouw. Afhankelijk van het uur van de dag verandert het licht… en het effect is nog sterker wanneer het regent. Voor mij als fotograaf een fascinerende ervaring! Ik ging elke dag door totdat de duisternis inviel.”

De recente ontwikkelingen in Frankrijk hebben de werkelijke toestand van de Roma in Roemenië overschaduwd: de meerderheid van de 2,4 miljoen Roemeense Roma leven in omstandigheden die volgens de EU-maatstaven schokkend zijn. Daarom kunnen de Franse Roma die worden uitgezet naar Roemenië worden bestempeld als economische vluchtelingen. Maar in de verslaggeving rond deze problematiek laten de media nergens een lid van de Roma aan het woord om zijn of haar verhaal te doen.

 

Resilience is een project dat daar juist in voorziet. Het doel van dit onderzoek is tweeledig: het biedt een groot publiek inzicht in de leefomstandigheden van de Roma, en het toont aan hoe verschillende mensen omgaan met hun problemen. De titel, Resilience, betekent “het vermogen van een persoon om zich af te zetten tegen de druk door zich aan te passen aan de problematische situatie met behulp van flexibiliteit en doorzettingsvermogen”. Om deze menselijke eigenschap het beste in beeld te brengen, lag de focus op de “onzichtbare” Roma in Roemenië: een heterogene groep die vaak armer dan arm is.

 

“Deze norse en koppige mensen hebben veel van zichzelf laten zien. Met dit boek vertellen we precies wat we hebben aanschouwd; niets meer en niets minder. We zijn naar Roemenië afgereisd met talloze vragen, en hoewel er nog veel zijn overgebleven, hebben we ook veel antwoorden mee teruggenomen. Nu moeten we deze antwoorden delen, zeker in het licht van de gebeurtenissen in Frankrijk. Het wordt tijd dat men de Roma leert kennen – niet als een groep, maar als de individuen die ze zijn,” zegt Mike Roelofs, de fotograaf.

Autobahn_Resilience_06
Autobahn_Resilience_07
Autobahn_Resilience_04
Autobahn_Resilience_05

Over het ontwerpproces

 

Autobahn werd al vanaf het begin in 2009 bij het project betrokken. Er zaten ongeveer twee jaar tussen de eerste ideeën en de publicatie van het boek. Samen met Mike Roelofs en antropologe Fanny Jol hebben we meegewerkt aan de redactie en uitgave.


 

Bij het ontwerpen van dit boek hebben we uiterste zorg besteed aan de foto’s. De kaderafmetingen van de originele films vormden de leidraad voor de afmetingen van het boek, zodat we de foto’s niet hoefden bij te snijden.

 

Bovendien hebben we na een reeks proefdrukken een zorgvuldige papierselectie gemaakt in overleg met Lecturis en lithograaf Peter Paul Huf. Dit heeft geresulteerd in levendige kleuren en details. Het boek is uiteindelijk gedrukt op 115 grams Gardapat Kiara-papier, in een oplage van 500.

 

De twee R’en op de omslag – voor de inhoud hebben we gebruikgemaakt van de fonts Utopia en Trade Gothic – zijn over elkaar heen gedrukt, waardoor er een derde R verschijnt. Deze nieuwe vorm staat in blinddruk op de voorkant en de achterkant van het boek, zodat het lijkt alsof de blinddruk door het hele boek loopt.

 

Deze R staat voor het vermogen om nieuwe vooruitzichten te creëren uit onze omgeving. Een veerkrachtige (“resilient”) manier van denken en leven.

 

 

Expositie

 

De boeklancering en de tentoonstellingsopening van Resilience vonden plaats op 24 september 2010 in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. De fabriekshal werd speciaal vormgegeven voor de expositie, die slechts duurde van 24 – 27 september. Marin Adalbert Farcasiu, een jonge Roma uit Roemenië, deelde zijn verhaal met het publiek tijdens de opening.

 

 

Het boek kopen

 

Elk exemplaar van Resilience is met de hand genummerd van 1 tot 500. €37,50 exclusief verzendkosten.

160 pp | 80 kleurenfoto’s | Taal: Engels | ISBN: 978-­‐90-­‐815848-­‐1-­‐4

 

www.mikeroelofs.eu


Autobahn_Resilience_08
Autobahn_Resilience_09
Autobahn_Resilience_10
Autobahn_Resilience_018
TOP