Autobahn_Case_Materials_Techniques_012

Opvallende materialen

Materialen spelen een belangrijke rol in ontwerpen van Autobahn. Materiaal kan verrassen, vervreemden en inhoud meegeven aan een ontwerp.

 

In deze case laten we een aantal ontwerpen zien waarin materiaal en grafische technieken een hoofdrol spelen.


Meer over deze case

Opvallende materialen

Ambacht  |  Moderne technieken  |  Opvallende materialen

Zwaan_Autobahn_01

Zwaan Printmedia

Een duurzame inspiratiekalender voor ontwerpers

 

Het is een jaarlijkse traditie, de kalender van drukkerij Zwaan. In 2012 verschijnt hij voor de 29e keer. Ieder jaar wordt de kalender door een andere ontwerper vormgegeven.

 

Voor de 2012 editie heeft Autobahn de grenzen van materiaalgebruik opgezocht. Vanuit ons initiatief van de Groene Offerte vond Autobahn het belangrijk om met de Zwaan-kalender vakgenoten te inspireren en laten zien welke duurzame materiaalkeuzes je als grafisch ontwerper kunt maken.

 

Bekijk hier een korte documentaire over het project.

Zwaan_Autobahn_03
Zwaan_Autobahn_02
30Os_Autobahn-468x661

30 O’s

30 verschillende gelaserstanste O’s

 

Ter gelegenheid van de 30ste verjaardag van drukkerij Libertas is er besloten om een ​​speciaal boek te drukken.

 

30 ontwerpers werden uitgenodigd om bij te dragen aan dit boek, Autobahn was een van hen. Iedereen moest één letter ontwerpen: in ons geval, de ‘O’. We hebben 30 verschillende soorten O’s gelaserstanst uit hout. We hebben dit gelijmd en hebben foto’s van boven het object gemaakt. Dit alles resulteerde in een boek publicatie en een poster, die beschikbaar is in onze webshop.

30Os_Autobahn-257x339
30Os_Autobahn-328x3392
Autobahn_Ekko-Recordings_2

EKKO Recordings

Twee jubileumplaten met Ekko’s DIY-mentaliteit

 

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van poppodium Ekko, zijn er twee jubileumplaten geperst met daarop de muzikale hoogtepunten van 1986-1998 en 1998-2011. Dit project is gerealiseerd door crowdfunding en crowdsourcing: de donateurs stelden de definitieve tracklists samen.

 

In lijn met Ekko’s ‘Do-it-yourself’-mentaliteit, gebruikte Autobahn foam board, naaigaren en ruim 3.600 tapijtspijkers om, met de hand, de typografie en ornamenten aan te brengen.

Autobahn_Ekko-Recordings_making_of-4
Autobahn_Ekko-Recordings_5
Autobahn_Strand_west_01

Strand West

Cadeaupapier en tas

 

Strand West is een designwinkel in het centrum van Utrecht. Voor het cadeaupapier en de tassen van de winkel heeft Autobahn het logo van Strand West vertaald naar een typografisch patroon.

 

Het patroon is in cyaan op de tassen gedrukt, in magenta op de buitenkant van het cadeaupapier en in geel aan de binnenkant van het papier. Als het cadeau in de transparante tas gaat, ontstaat er een bonte mix van patronen en kleuren.

Autobahn_Strand_west_0211
Autobahn_Strand_west_03
Glass_1

+Glas/s

Uitnodiging voor de glasafdeling van Rietveld Academie

 

Voor de glasafdeling (een specifieke afstudeerrichting) van de Rietveld Academie te Amsterdam heeft Autobahn het logo en een flyer ontworpen.

 

Om meer studenten te werven hebben we voor een uitdagend ontwerp gekozen. Door transparant pvc-materiaal te bedrukken met spot-uv-glanslak ontstaat er een speciaal effect: de nabootsing van bedrukt glas.

Autobahn_Rietveld_Glass_02
Glass_3
Autobahn_Weinberg_Vredenburg_Graphic_01-468x661-2

Weinberg Weekend

Afficheontwerp voor Vredenburg

 

Mieczyslaw Weinberg is een van de grootste componisten van de twintigste eeuw, die desondanks altijd vrij onbekend is gebleven bij het grote publiek. Hij wordt nog altijd in de schaduw geplaatst van zijn grote vriend Sjostakovitsj.

 

Met het Weinberg Weekend wil Vredenburg hier verandering in brengen en deze vergeten componist in de schijnwerpers zetten. Het affiche is ontworpen door het beeldmerk MW uit een stuk papier te snijden en vervolgens het papier te vouwen. Het geheel is op een rode achtergrond geplaatst en gefotografeerd. De jaren 30-uitstraling sluit goed aan bij de tijdgeest van Weinberg.

Autobahn_Weinberg_Vredenburg_Graphic_02
Weinberg_beeld2.
AliceInSpace_1

Alice in Space

Een geïmproviseerde “space-opera”


Alice in Space is een geïmproviseerde “space-opera” voor twee stemmen, muzikanten en de ruimte, gebaseerd op de cultklassieker Dimension of Miracles (1966) van Robert Sheckley.

 

In het ontwerp heeft Autobahn een surrealistisch beeld van de uitvoerders geschetst. Ook hebben we speldjes gemaakt die je op je kleding kunt spelden. De zin “Beam me up, Scotty” is veel gehoord tijdens de voorstelling.

AliceInSpace_2
AliceInSpace_3
Artthebeat1

Arts the Beatdoctor

Lp-/cd-coverontwerp en T-shirtdesign

 

De lp en cd Transitions zijn gedrukt op enkelzijdig gestreken sulfaatkarton. Meestal wordt de gladde, gestreken kant van het karton gebruikt voor de bedrukking, maar Autobahn heeft het omgedraaid en de ongestreken kant bedrukt. Hierdoor ontstaat er een interessante wisselwerking tussen het materiaal en het ontwerp.

 

Voor de inlay is een serie foto’s van zonsondergang tot zonsopkomst gemaakt, in samenwerking met Poike Stomps. Deze foto’s zijn aan elkaar gephotoshopt, zodat de kijker het gevoel krijgt een nacht lang door de straten van Amsterdam te hebben geslenterd, al luisterend naar de muziek van Arts the Beatdoctor.

Arts The Beatdoctor Transitions 1
Arts The Beatdoctor Transistions 2
Autobahn_We_Are_Next_NIF_01

We Are Next

Visuele identiteit voor We Are Next

 

We Are Next is een masterclass van EYE Film Instituut Nederland. Het doel is om filmtalenten in contact te brengen met (inter)nationale filmprofessionals die hen kunnen inspireren en motiveren.

 

Autobahn heeft het letterbeeld voor het beeldmerk zo ontworpen dat het transformeert van pixel naar vector. Het symboliseert het ontwikkelingsproces van talent naar professional.

WeAreNext_2
WeAreNext_3
TOP